Muzeul Naţional al Aviaţiei Române

 

Director: comandor Bojescu Lică

Program
Muzeul Național al Aviației Române este închis publicului vizitator, începând cu data de 12.03.2020, ca urmare a măsurilor speciale luate la nivel național pentru prevenirea și combaterea COVID19.
Totodată activitatea din 25.03.2020 este amânată, din aceeași cauza, și va fi replanificată la o dată pe care o vom anunța din timp.
Vă mulțumim pt înțelegere!

   

Adresa: Str. Fabrica de Glucoză nr. 2-4, sector 2, Bucureşti

Mijloace de transport: metrou: Stația Aurel Vlaicu; autobuz 605 – Stația Muzeul Aviaţiei

Tel/Fax: (004) 021-232.04.04/ 0764 402 783   

E-mail: relpub.muzeulaviatiei@roaf.ro

Facebook: https://www.facebook.com/muzeulnationalalaviatiei

TARIFE:

Tarifele de vizitare a expoziției permanente:

Cost bilet:

Intrarea generală – 10 lei/persoană.

Intrarea cu preţ redus (5 lei/persoană) pentru:

Elevi, studenţi şi pensionari

Intrarea liberă pe baza biletelor gratuite pentru:

  • Veterani, preşcolari, cadre militare, persoane cu dizabilități și însoțitorii acestora;
  • Angajaţi ai reţelei muzeale.

Ghidajul

            Taxă de ghidaj 50 lei

  • pentru grupuri mai mari de 15 persoane, cu programare – mininim 7 zile avans.

 

Tarifele pentru fotografieri şi filmări video:

Taxa de fotografiere profesionişti: – 100 lei

Taxa de filmare profesionişti: –  1000 lei

Notă: Se realizează pe bază de solicitare scrisă, având aprobarea directorului muzeului;

Imaginile nu pot fi valorificate ulteriror în scopuri comerciale.

Realizarea  de copii după documente sau fotografii:

  1. Se eliberează pe bază de solicitare scrisă, având aprobarea directorului muzeului, pentru:
  • scanarea de documente sau fotografii – 10 lei/pagină;
  • fotocopii alb-negru şi color, format A5-A4 – 10 lei/pagină;
  • fotocopii alb-negru şi color, format A3 – 15 lei/pagină;

Notă: Tarifele sunt valabile dacă documentele/fotografiile se folosesc pentru studiu fără drept de publicare.

  1. Se eliberează pe bază de solicitare scrisă, având aprobarea directorului muzeului, pentru:
  • scanarea de documente sau fotografii – 30 lei/pagină;

Notă: Tarifele sunt valabile dacă documentele/fotografiile se folosesc cu acord de publicare, cu specificarea provenienței.

 

Restaurare obiecte:

Tarifele se stabilesc prin deviz de lucrări.

Închirieri de spaţii:

  • desfăşurarea de activităţi culturale:

Închirierile de spații se fac pe bază de contract, iar tarifele sunt negociabile. 

Muzeul Naţional al Aviaţiei Române s-a înfiinţat prin Hotărârea de Guvern nr.197/02.03.1990, este acreditat prin Ordinul nr. 2296/03.06.2010, devine muzeu de importanţă naţională prin H.G. 360/06.04.2011 și prin Ordinul nr.2709/17.11.2011, imobilul Muzeul Naţional al Aviaţiei Române se clasează ca monument istoric, categoria Ansamblu, grupa valorică „B”.Muzeul a fost reacreditat prin Ordinul nr.2791/02.12.2015.

 

Muzeul s-a deschis în anul 1993, în 5 corturi de campanie pe aerodromul militar de la Otopeni. În anul 1995, Comandamentul Aviaţiei Militare a repartizat muzeului un spaţiu în faţa Aeroportului Internaţional Băneasa. Aici, a funcţionat până în anul 1998. Ulterior, Statul Major al Forţelor Aeriene a repartizat un nou spaţiu de expunere lângă Aeroportul Internaţional Otopeni, inaugurarea a avut loc în ziua de 2 martie 2000.

Din anul 2006, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române este amplasat în zona de nord a Bucureştiului, în hangarele care în prima jumătate a secolului al XX-lea se aflau pe latura de sud a aerodromului militar Pipera. Acest aerodrom s-a înfiinţat în 1915 pentru perfecţionarea piloţilor absolvenţi ai Şcolii Militare de Pilotaj de la Cotroceni.

 Spaţiul expoziţional al Muzeului Naţional al Aviaţiei Române cuprinde două clădiri tip hangar şi o expoziţie în aer liber.

 Hangarul 1(Sala „Traian Vuia”)

Expoziţia de bază prezintă istoria aeronauticii de la începuturi până în anul 1959. În spaţiile consacrate celor trei pionieri ai aviației române: Traian Vuia, Aurel Vlaicu şi Henri Coandă, sunt expuse replica avionului Vuia nr.1, machete ale unor avioane realizate de aceştia, precum și obiecte şi documente care i-au aparţinut inginerului Aurel Vlaicu.

Ordinul Naţional „Virtutea aeronautică”, primul ordin din lume cu specific aeronautic, înfiinţat de regele Carol al II-lea în 1930 constituie un element reprezentativ pentru epoca interbelică.

Spațiul destinat celui de-Al Doilea Război Mondial este reliefat prin prezentarea replicii avionului IAR 80, a unor personalităţi, uniforme, documente.

Perioada de după 1945 este evidențiată de avioane de vânătoare cu reacţie şi staţii de radiolocaţie.

 În pasajul care face legătura dintre cele două hangare este recreată atmosfera unei străzi din perioada interbelică şi este înfățișată maniera în care societatea românească şi aviaţia s-au întrepătruns.

 

Hangarul 2

Expoziția de bază este dedicată anilor ’60 -’70. Avioanele reactive prezentate sunt de tip MiG 17, 19 şi 21, L-29. Expoziţia este întregită de simulatoare de zbor, tehnică de radiolocaţie şi artilerie antiaeriană specifică epocii.

 În parcul expoziţional în aer liber, sunt expuse avioane cu motor clasic, dar şi reactive, elicoptere, tehnică de radiolocaţie, tunuri antiaeriene şi rachete sol-aer.

 Muzeul Naţional al Aviaţiei Române este singura instituţie cu profil aeronautic din ţară și deţine un patrimoniu cuprinzând bunuri culturale mobile ce constituie colecţii unicat la nivel naţional: „Aeronave ”, „Motoare de aviaţie”, „Brevete şi carnete de zbor”,„Scaune de catapultare”, „Aurel Vlaicu”, „Henri Coandă”, „Ordine şi medalii”,„Uniforme, costume, costume de zbor şi accesorii”,

„Insigne şi plachete”.

Colecțiile muzeului sunt valorificate de către secțiile „Istoria Aeronauticii” și „Restaurare, Conservare Tehnică de Aviație”.

Colecţia „Hermann Oberth” este pusă în valoare de secția „Istoria Rachetelor și Cercetării Spațiale” care funcționează în casa memorială Hermann Oberth de la Mediaș. Colecţia cuprinde documente şi obiecte care au aparţinut savantului Hermann Oberth.


© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil