Radarul AN/FPS-117E (T)

Radarul tridimensional AN/FPS-117 este un sistem de supraveghere a spaţiului aerian produs de compania americană Lockheed Martin, în tehnologie Solid-State. O reţea de antene realizează explorarea electronică în elevaţie, concomitent cu rotirea continuă în azimut, pentru a asigura date tridimensionale în timp real despre fiecare ţintă din interiorul volumului cercetat.
Fiabilitatea asigurată de tehnologia Solid-State este completată de orientarea, calibrarea şi reconfigurarea automată precum şi de monitorizarea funcţionării şi localizarea.
Radarele AN/FPS-117 sunt primele radare tridimensionale, de mare distanţă care au intrat în înzestrarea Forţelor Aeriene Române. Radarele sunt standard NATO şi se regăsesc în înzestrarea forţelor aeriene din SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Belgia, Turcia, Islanda, etc. În întreaga lume sunt instalate peste 80 de sisteme.
Sistemul radar asigură executarea supravegherii radar, controlul traficului aerian, dirijarea avioanelor proprii la interceptare şi indicarea ţintelor la sistemele de rachete sol-aer. Primul sistem a intrat în dotarea Forţelor Aeriene în anul 1998.

© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top