Tunul antiaerian S-60

Tunul S-60 este utilizat pentru apărarea aeriană cu rază scurtă de acţiune a obiectivelor punctiforme şi de dimensiuni mici, împotriva atacurilor cu avioane pilotate şi fără pilot, iar în caz de necesitate, împotriva ţintelor terestre şi de la suprafaţa apei. Sistemul este compus complexul radiotehnic de tragere CRT 1M şi 6-8 tunuri automate calibru 57 mm.
Acest model de tun a fost introdus în exploatare la sfârşitul anilor 50, în Uniunea Sovietică, fiind proiectat ca tun special pentru combaterea ţintelor aeriene.
Radarul de tragere şi aparatul de calcul al elementelor de tragere au trecut prin mai multe variante, ultima, cea sub forma complexului radiotehnic de tragere CRT 1M, a apărut la sfârşitul anilor 70. Sisteme care au la bază acest tun s-au fabricat şi în China şi au fost folosite în conflicte în Vietnam, Irak, Iugoslavia şi în general în Orient.
În România acest sistem a parcurs diferite etape de modernizare, conducerea focului realizându-se cu staţii PUAZO 6, SOT-9, SOT-9A iar în final cu date de la CRT 1M (1 RL-35M).

© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top