Finalizarea investigației în cazul accidentului aviatic din 12.06.2017

Comisia de investigare tehnică a evenimentului de aviație produs în data de 12.06.2017, cu aeronava MiG-21 LanceR, în apropierea aeroportului Mihail Kogălniceanu, a finalizat actul de investigare tehnică, concluzia fiind că evenimentul s-a produs pe timpul zborului, în faza de aterizare a aeronavei MiG-21 LanceR, pilotată de  locotenent-comandorul Adrian Stancu, din cauza coliziunii cu o pasăre și aspirarea acesteia în motorul aeronavei. Factorul favorizant al producerii evenimentului a fost faptul că aeronava a evoluat la înălțimi mici, când efectele produse asupra aeronavei, timpul limitat pentru luarea deciziei și spațiul redus de manevră nu au oferit alte opțiuni de acțiune ale pilotului decât catapultarea.

Totodată, Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel a comunicat Ministerului Apărării Naționale că, prin ordonanța nr. 69/P/2017 din 28.12.2018, a dispus clasarea cauzei  referitoare la accidentul aviatic din data de 12 iunie 2017, confirmând concluzia comisiei de investigare tehnică și anume că accidentul aviatic a fost cauzat de coliziunea aeronavei cu o pasăre și aspirarea acesteia în motorul aeronavei, urmată de oprirea motorului și impactul aeronavei cu solul.

Reamintim că, la data de 12 iunie.2017, orele 11.10, locotenent-comandorul Adrian Stancu, pilot pe o aeronavă MiG-21 LanceR a Forțelor Aeriene Române, s-a catapultat în apropierea aeroportului Mihail Kogălniceanu, în zona localității Nazarcea, județul Constanța, în timpul executării manevrelor de aterizare.

Aeronava, care se afla în dotarea Bazei 86 Aeriană din Fetești, decolase în jurul orei 10.00 de pe Baza 57 Aeriană din Mihail Kogălniceanu pentru a executa o misiune de antrenament în cadrul exercițiului „Thracian Eagle 2017″, care se desfășura împreună cu Forțele Aeriene Bulgare.

După executarea misiunii, la întoarcerea către Mihail Kogălniceanu, pe timpul executării manevrelor de aterizare, pilotul a raportat o defecțiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcționare ai acestuia. Conform procedurilor, pilotul s-a catapultat, aeronava prăbușindu-se în zona menționată, în afara ariilor locuite.

***

În prezent, locotenent-comandorul Adrian Stancu urmează un program complex de recuperare medicală constând în proceduri de kinetoterapie și hidroterapie și este evaluat periodic de o comisie medicală din cadrul SUMC, având ca scop reintegrarea profesională a militarului.


© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top