70 de ani de la luptele aeriene pentru apărarea Bucureştiului (07.10.2014)

Cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la luptele aeriene pentru apărarea Bucureştiului şi a zonei petroliere Ploieşti, Statul Major al Forţelor Aeriene organizează, cu sprijinul Primăriei oraşului Popeşti-Leordeni şi al doamnei Ana Maria Vizanty, o ceremonie militară miercuri, 08 octombrie a.c., începând cu ora 11.00.
În cadrul evenimentului, ce va avea loc la sediul Primăriei oraşului Popeşti-Leordeni, va fi dezvelită o placă comemorativă dedicată Grupului 6 Vânătoare şi locotenentului comandor aviator Dan Valentin Vizanty şi vor fi depuse coroane de flori.
***
Dan Valentin Vizanty, născut la 9 februarie 1910, la Botoşani, a fost unul dintre primii aşi ai aviaţiei de vânătoare române. A absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri de Aviaţie la 21 de ani şi, în mai puţin de patru ani a obţinut brevetul de observator militar, pilot militar, pilot de vânătoare. În 1939, când a fost avansat căpitan, ajunsese deja comandant de escadrilă. A comandat Escadrila 43 Vânătoare pe timpul campaniilor din Basarabia şi Odesa, zburând cu un avion PZL 11F. În luna august a anului 1943 a devenit comandant al Grupului 6 Vânătoare, dislocat la Popeşti-Leordeni, ale cărui escadrile aveau în dotare avioane IAR-80. După august 1944 a comandat Grupul 1 Vânătoare în campania din Vest (Transilvania, Ungaria, Cehoslovacia) până la sfârşitul războiului. I se atribuie 16 victorii aeriene personale.

© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top