Profesionalismul presupune sa stii cum sa faci, când sa faci si mai ales sa faci.profesionalism_ion_bungescu_02

Unul dintre profesionistii desavârsiti ai Fortelor Aeriene Române a fost generalul de brigada Ion Bungescu. Împletind admirabil activitatea de militar cu cercetarea stiintifica, el a creat aparate de conducere a tragerilor artileriei antiaeriene cotate ca fiind printre cele mai bune din lume. Profesionalismul sau a imprimat standarde ridicate cadrelor militare române pe care le-a format în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial (când a fost seful Scolii de ofiteri de artilerie antiaeriana). Astazi, pentru a-i onora memoria, Poligonul Fortelor Aeriene de la Capu Midia îi poarta numele.

Perseverenta presupune continuarea realizarii unei actiuni în pofida obstacolelor întâmpinate. “Cucereste cel care rezista mai mult.” – Persiusperseverenta_stefan_protopooescu

Cariera militara a locotenent-colonelului Stefan Protopopescu a stat sub semnul perseverentei, fiind un adevarat deschizator de drumuri în aeronautica. A fost primul ofiter român care a devenit aviator (1911), care a experimentat telegrafia fara fir la bordul avioanelor (1912) si care a devenit inginer de aviatie(1914). De asemenea, a fost printre primii ofiteri români care au devenit piloti de vânatoare (1916) si a fost primul comandant al Arsenalului Aeronautic (1920).

Rezistenta exprima împotrivire, opozitie, aparare împotriva unui atac.10_REZISTENTA_02 “Cele dintâi calitati ale soldatului sunt rezistenta si disciplina, vitejia vine numai în al doilea rând.” – Napoleon Bonaparte

În 1955 s-a înfiintat, în cadrul armatei române, arma radiolocatiei. De atunci, datorita celor care, discret, îsi traiesc viata printre radare, cerul României este atent supravegheat. Însa radiolocatia nu si-ar putea îndeplini menirea daca oamenii care dau viata acestei arme nu ar fi înzestrati cu doua calitati esentiale: competenta si rezistenta la efort.

11_CONSECVENTAConsecventa înseamna sa actionezi în conformitate cu principiile proprii si sa fii credincios convingerilor tale.

Generalul Aurel Niculescu este un om care s-a nascut pentru a zbura. A avut o cariera lunga, îndeplinind înca de tânar functii de mare raspundere. A fost, printre altele, comandant de divizie, comandant de scoala de ofiteri si comandant de categorie de forte. Indiferent care au fost realitatile unor epoci istorice sau greutatile momentului, el a ramas consecvent unei singure idei: „aviatorii trebuie sa zboare!”.

Continuitate_grigore_Bastan_01Continuitatea presupune sa cunosti, sa pastrezi si duci mai departe valorile predecesorilor.

Generalul-maior Grigore Bastan a facut parte din prima generatie de parasutisti militari români. Veteran al celui de-al Doilea Razboi Mondial, el si-a dedicat restul carierei perfectionarii acestei arme. Traditiile pe care el le-a creat sunt astazi vii în sufletul militarilor români si stau sub semnul continuitatii.

Fermitatea este taria morala si hotarârea neclintita a militarului de a nu renunta la virtutile sale si a nu se lasa doborât de nedreptati.leu_romanescu

De multe ori, îndeplinirea unei misiuni dificile, într-un timp scurt, a depins de fermitatea comandantului. Cazul capitan-comandorului Mihai Romanescu-Leu care, cu o atitudine ferma, în numai câteva luni, a transformat Flotila 1 Vânatoare într-o unitate de prim rang, schimbându-i înzestrarea si doctrina, este un exemplu care confirma din plin aceasta afirmatie. La finalul campaniei din 1941, Flotila 1 a fost una dintre cele mai decorate unitati ale armatei române.

Excelenta este rezultatul gradual al efortului de a fi mai bun.excelenta_grupul_3_aeronautic_03 “Vointa de a câstiga, dorinta de a reusi, motivatia de a atinge potentialul maxim… acestea sunt cheile care vor deschide usa excelentei personale.” – Confucius

În timpul Bataliei de la Marasesti din vara anului 1917, actiunile Grupului 2 Aeronautic au stat sub semnul excelentei cu care totii militarii români au luptat. Timp de 29 de zile, aviatorii acestei unitati s-au aflat permanent deasupra câmpului de lupta, de unde au executat toate misiunile de care Armata 1 româna a avut nevoie: informatii, dirijarea tirului artileriei proprii, bombardament si vânatoare. La sfârsitul bataliei, generalul Eremia Grigorescu a citat Grupul 2 prin Ordin de Zi pe Armata 1.

abnegatie_andrei_radulescuAbnegatia este devotamentul dus la extrem. “Abnegatia nu este o însusire mareata, ci doar un pas de la om la om.” – Melkon Kepapcian

Adjutantul aviator Andrei Radulescu a fost asul cu cel mai bun scor al campaniei din 1941, doborând 13 avioane inamice. A iesit în evidenta prin talentul de zburator, prin rezistenta la efort fizic si psihic, prin loialitatea fata de camarazi si prin elanul cu care a acceptat întotdeauna cele mai grele misiuni. A cazut în 1944, într-o lupta inegala, pentru apararea teritoriului românesc.

Perenitatea este data de rezistenta în fata actiunii timpului, înseamna vesnicie. “Este un moment ce dainuie pentru totdeauna” – James Montgomery 

traian vuiaPrimul român care a deschis drum aeronauticii universale a fost Traian Vuia. Prin zborul pe care la facut la 18 martie 1906 el a devenit primul din lume care a realizat un zbor complet (a decolat, a planat si a aterizat doar cu mijloacele avionului sau). A fost un pas decisiv catre ceea ce este aviatia astazi. În semn de pretuire, mai multe institutii din România îi poarta numele.


© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top