6_ATASAMENTAtasamentul este sentiment puternic si durabil ce leaga o persoana de un ideal, de o cauza.

Unul dintre primii romantici al aeronauticii române a fost maiorul Mircea Zorileanu. A fost atât de atasat de zbor încât, în timp de razboi, a refuzat functii de comanda, pentru ca acestea l-ar fi tinut la sol. Întotdeauna s-a simtit bine în înaltul cerului. A ramas în memoria aviatorilor pentru ca, odata, privind cerul, a spus: „Avem si noi oceanul nostru!”.

Sacrificiul presupune renuntarea voluntara la ceva important, uneori chiar la propria viata pentru binele sau în folosul cuiva sau a ceva; “Prima conditie a victoriei este sacrificiul.” – John Galsworthysacrificiu_artilerie_aa_wwII_03

Când se vorbeste despre Batalia Stalingradului, contributia artileristilor antiaerieni români este uneori uitata. Dupa ce sovieticii au patruns în liniile românesti, ei au fost nevoiti sa realizeze aliniamente de sacrificiu si sa lupte ca artileristi antitanc, întârziind astfel înaintarea inamica si ajutându-si camarazii din infanterie sa reînchege frontul.

Curaj_mariana_dragescu_01Curajul reprezinta forta morala de a înfrunta cu îndrazneala primejdiile si neajunsurile de orice fel. “Pentru orice realizare, primul pas este curajul.” –  Goethe “Optimismul este fundatia curajului.” –  Nicholas Murray Butler

În timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, aviatoarea Mariana Dragescu a oferit nenumarate exemple de curaj personal. Participanta la toate campaniile, în Rasarit si în Apus, ca pilot pe avioane sanitare, ea a înfruntat atât pericolul permanent al întâlnirii cu aviatia inamica, situatie în care nu se putea apara, dar si stresul cauzat de specificul misiunilor sale, fiind tot timpul alaturi de militari raniti si mutilati.

Fidelitatea presupune statornicie în convingeri, în sentimente, în atitudine.

Fidelitatea fata de patrie este parte integranta a caracterului oricarui militar. 7_FIDELITATE_01 Este argumentul suprem în acceptarea oricarei misiuni, indiferent cât de mari sunt pericolele. Sunt multe exemple din istoria Fortelor Aeriene Române care pot sustine aceasta afirmatie. Impresionanta ramâne lupta de la aerodromul Pipera, din august 1944, când ofiterii, subofiterii si soldatii din aviatia militara si artileria antiaeriana au luptat ca infanteristi si au aparat intrarea în Capitala dinspre nord, rezistând mai multor valuri de asalt germane în conditii de inferioritate.

daruire_gheorghe_banciulescu_01Daruirea înseamna devotament pentru profesie, abnegatie în îndeplinirea sarcinilor, sacrificiu personal. “Cei ce daruiesc au totul.” – proverb hindus

Comandorul aviator Gheorghe Banciulescu este unul dintre cele mai impresionante exemple de daruire. Dupa ce, în 1926, în urma unui accident aerian, ambele picioare i-au fost amputate, si-a depasit conditia în anul urmator, când a început sa zboare din nou ca pilot.

Altruismul reprezinta atitudinea morala sau dispozitia sufleteeasca a militarului care actioneaza dezinteresat în favoarea celorlalti.> “Nu esti bun de nimic, daca esti bun doar pentru tine.” – Voltairealtruism_ju-51_02 “Omul nu traieste numai pentru sine. El trebuie sa lupte pentru binele altora, tot atât de mult cât pentru binele propriu.” – Samuel Smiles

În istoria Fortelor Aeriene Române gasim multe exemple de altruism. Neuitat ramâne exemplul aviatorilor din Grupul de transport aerian, din timpul Bataliei de la Stalingrad. În cele mai grele conditii meteo si de razboi, ei au zburat zilnic pentru a-si aproviziona camarazii cazuti în încercuire.

8_HOTARAREHotarârea  reprezinta fermitatea în conduita si în atitudinea militarului. “Daca exista hotarâre, solutiile pot fi gasite.” – George S. Clason

Primii pasi catre întemeierea aeronauticii române s-a facut în anii 1909-1912 si au fost rezultatul muncii unor oameni foarte hotarâti. Ei au înfruntat atât pericolul permanent al zborului cu aeroplane fragile, cât si lipsa de întelegere a contemporanilor. Despre acele zile de început, unul dintre primii aviatori a scris peste ani:„eram nebuni! Cel putin, aceasta era parerea unanima si noi, infima minoritate, nu puteam dovedi contrariul. (…) Pe vremea aceea ne era certa o singura perspectiva: un loc de cinste la cimitirul militar Bellu, unde doua lungi alei de morminte stau astazi marturie sacrificiului dinainte consimtit”.

DumitruPrunariuPerseverenta presupune continuarea realizarii unei actiuni în pofida obstacolelor întâmpinate. “Cucereste cel care rezista mai mult.” – Persius “Sa nu descurajezi niciodata pe nimeni…care progreseaza continuu, indiferent cât de încet.” – Platon

Generalul Dumitru Prunariu este un model al militarului perseverent. Spirit perfectionist, a muncit enorm pentru a deveni primul (si singurul pâna la aceasta data) român care a zburat în cosmos.

camaraderie_dan_vizanty_02Camaraderie reprezinta legatura sufleteasca, indestructibila dintre cei care lupta sub acelasi drapel.

Atunci când vine vorba despre „camaradul perfect”, gândul ne duce, inevitabil, la locotenent-comandorul aviator Dan Vizanty. Excelent comandant, ofiter si pilot de vânatoare, el a ramas în memoria militarilor din Fortele Aeriene Române pentru felul în care a stiut sa fie alaturi de oamenii sai în cele mai grele lupte pe care aviatia militara româna le-a purtat în anii 1941-1945.


© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top