Trei aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat la Fetești

Trei aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat marţi, 19 martie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești. Aeronavele vor deservi Centrul de Instruire înființat ca urmare a colaborării dintre Ministerul Apărării Naționale, prin Forțele Aeriene Române și Ministerul Apărării din Țările de Jos, prin Forțele Aeriene Regale Olandeze, în parteneriat cu Compania Lockheed Martin și cu sprijinul Regatului Danemarcei, stat coordonator alături de Țările de Jos,a Coaliției internaționale F-16.

Centrul de instruire F-16 din Baza 86 Aeriană îşi propune să creeze un hub internaţional pentru instruirea piloţilor de aeronave F-16, nu doar pentru nevoile actuale şi viitoare ale Forţelor Aeriene Române, ci şi pentru sprijinirea aliaţilor şi partenerilor inclusiv a celor ucrainieni. Conform acordului de colaborare, ministerul român al apărării pune la dispoziție Baza 86 Aeriană, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța.

Centrul contribuie la accelerarea procesului de formare a piloților români, în contextul în care Armata României se pregătește să primească 32 de aeronave F-16, achiziționate recent din Norvegia.


© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top