Militari ai Forțelor Aeriene Române, în garnizoana Focșani, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române


       Cu ocazia sărbătoririi a 165 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, reprezentanți ai Forțelor Aeriene Române, împreună cu reprezentanți ale altor categorii de forțe și cu sprijinul autorităţilor locale, vor participa la ceremonia militară și religioasă ce va avea loc cu acest prilej, miercuri, 24 ianuarie, în garnizoana Focșani.
       Astfel, efective ale Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” vor participa la retragerea cu torțe, pe itinerarul: Teatrul municipal „Maior Gheorghe Pastia” – Strada Republicii – Bulevardul Unirii – Bulevardul București.
       În funcție de condițiile meteorologice, aeronave aparținând Bazei 95 Aeriană “Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu”, Bacău, din cadrul Forțelor Aeriene Române, vor survola garnizoana Focșani.
                                                                     ***
       În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voință politică al liderilor din cele două principate românești (Moldova și Țara Românească) și prima etapă în crearea statului unitar român modern.
       Ziua de 24 ianuarie 1859, ziua alegerii lui Alexandru Ioan Cuza la București ca domnitor al Țării Românești, după ce la 5 ianuarie fusese ales la Iași domnitor al Moldovei, este ziua când s-au împlinit aspirațiile naționale ale revoluționarilor de la 1848 care înscriseseră în programele lor idealul unirii Principatelor drept „cheia de boltă fără de care s-ar prăbuși întreg idealul național”.
       Actul istoric al Unirii de la 24 ianuarie 1859, despre care Mihail Kogălniceanu spunea că este „actul întregii națiuni române”, a rămas un moment decisiv în istoria românilor, pentru că recunoașterea internațională a Unirii și măsurile adoptate în anii care au urmat au dus la obținerea și recunoașterea independenței României în anii 1877 – 1878 și la îndeplinirea idealului național de unire a tuturor românilor în 1918. În egală măsură, momentul 24 ianuarie 1859 a fost primul pas făcut de națiunea română pe drumul modernității și al integrării europene.

© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top