Ceremonie de recepţie a primelor trei aeronave F-16 achiziționate din Norvegia

         Primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat miercuri, 29 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea. Cu acest prilej, a avut loc ceremonia de recepție a avioanelor de luptă, în prezența oficialilor români, norvegieni și americani.
         Achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comandă NATO.
         Generalul de brigadă Valeriu Roșu, locțiitorul șefului Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, a apreciat importanța programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene” și a precizat că, într-un context de securitate dinamic și deosebit de complex, completarea înzestrării Forțelor Aeriene Române cu escadrilele a doua și a treia de aeronave F-16 va întări și mai mult parteneriatele internaționale, „devenind un model de colaborare și solidaritate între Aliați, în efortul consolidat de a contracara provocările din regiune”.
         „Sunt onorat să spun oficialilor norvegieni bun venit în România, în numele ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, în preajma Zilei Naționale. Norvegia este un aliat important pentru România, cooperarea bilaterală în domeniul apărării asigurând consistență amplului proces de modernizare și dezvoltare a capacităților de apărare ale țării noastre”, a declarat generalul de brigadă Valeriu Roșu.
         Eivind Vad Petersson, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe norvegian, a apreciat că aceasta este o zi importantă pentru cooperarea norvegiano-română și pentru securitatea aliaților. „Guvernul norvegian apreciază importanța acestui program pentru România și rămâne pe deplin angajat în livrarea tuturor celor 32 de aeronave, împreună cu sprijinul necesar dezvoltării acestei capacități în anii următori”, a spus secretarul de stat Petersson.
                                                                          ***
         Conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului “Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii). Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.
         Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău.
         În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top