Ceremonie de trecere în rezervă a șefului Statului Major al Forțelor Aeriene

         Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au participat miercuri, 29 noiembrie, la ceremonia organizată cu prilejul trecerii în rezervă a generalului-locotenent Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene.
         „În cei șase ani de mandat la comanda Forțele Aeriene Române, acestea au făcut un salt important în domeniul modernizării și dotării cu tehnică de luptă. Completarea programului de înzestrare cu aeronave multirol F-16 cu escadrilele 2 și 3 și pregătirea tranziției către avioanele F-35, dotarea cu sisteme de rachete cu bătaie lungă Patriot, dezvoltarea radiolocației pe coordonate ultramoderne sunt doar câteva dintre succesele mandatului echipei conduse de generalul Pană. La toate acestea se adaugă și importantele misiuni internaționale din Mali și din Țările Baltice, unde aripile românești au făcut istorie”, a subliniat ministrul apărării naționale.
         La rândul său, șeful Statului Major al Apărării a evidențiat, în intervenția sa, că a fost onorat să fie alături de generalul-locotenent Pană și în ultima sa zi de serviciu ca militar activ. „În ultimii ani, a fost principalul meu partener din Forțele Aeriene. Sub semnul continuității pe palierul modernizării armatei, mandatul generalului Pană s-a subscris intereselor întăririi structurale a Forțelor Aeriene. I-am mulțumit pentru profesionalismul, devotamentul și angajamentul său, calități manifestate pe parcursul întregii sale cariere. Generalul Pană predă comanda și drapelul de luptă al Statului Major al Forțerlor Aeriene știind că, în mandatul său, s-a făcut trecerea definitivă de la capabilități aeriene de fabricație sovietică la echipamente aeriene și antiaeriene, moderne, de fabricație occidentală”, a concluzionat generalul Petrescu.
                                                                    *
         Generalul-locotenent Viorel Pană a îmbrăcat uniforma militară în anul 1981, în calitate de elev al Liceului Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, după care a urmat cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie „Aurel Vlaicu”, de la Boboc, pe care le-a absolvit în anul 1989. La începutul carierei sale a fost pilot de avioane de luptă MiG-21, până în 1992, când a făcut trecerea pe avioane de transport și a pilotat aeronave AN-24, C-130 Hercules, C-27J Spartan, din dotarea Bazei 90 Transport Aerian.
         În cariera de 34 de ani ca ofițer activ, a acumulat peste 3000 de ore de zbor, fiind instructor pentru C-130 Hercules şi C-27 J Spartan. În calitate de pilot, a executat peste 200 de misiuni de zbor în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan, Bosnia şi Kosovo. Totodată, generalul Pană a comandat şi a participat la numeroase misiuni de transport aerian, în ţară şi în străinătate (China, Mali, Muntenegru, Libia).

© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top