CARPATHIAN VIPERS Ceremonia de predare-primire a comenzii operaționale

         Ceremonia de predare-primire a comenzii operaționale a detașamentului Forțelor Aeriene Române „Carpathian Vipers” care va asigura Serviciul de Poliție Aeriană întărită în țările baltice a avut loc marți, 14 martie 2023, la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”.
         Contingentul românesc care urmează să fie dislocat în afara teritoriului național a intrat, începând de astăzi, sub comanda operațională a comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite, comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR) și continuă să fie sub comanda administrativă a șefului Statului Major al Forțelor Aeriene.
         Ceremonia s-a desfășurat în prezența șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Viorel Pană și a comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite, general-locotenent Dorin Ioniță.
         Detașamentul de 4 aeronave de luptă F-16 multirol și personalul desemnat, care poartă denumirea onorifică „Carpathian Vipers” se va disloca pe baza aeriană Šiauliai, din Lituania şi va asigura misiunea de Poliție Aeriană întărită în ţările baltice în perioada aprilie – iulie 2023, rotirea piloților și a personalului tehnic realizându-se după două luni. Misiunea detașamentului este de a proteja integritatea spațiului aerian al Țărilor Baltice şi este o componentă fundamentală a angajamentului NATO față de membrii săi. Avioanele de luptă F-16 asigură permanent avertizarea timpurie și intervenția pentru clarificarea situației aeriene, aplicând măsurile legale împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al Țărilor Baltice.
         Detașamentul „Carpathian Vipers” este condus de comandorul Cosmin Vlad, pilot de vânătoare cu experiență în misiuni naționale și internaționale. În discursul său suținut pe timpul ceremoniei acesta a declarat că: „Ne așteaptă o misiune complexă, plină de provocări generate pe de o parte, de contextul geopolitic dominat de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei iar pe de altă parte, de noutatea dislocării aeronavelor F-16 românești într-un teatru de operații. Sunt conștient de responsabilitatea pe care o avem cu toții în îndeplinirea cu succes a acestui angajament asumat și cred cu tărie că suntem pregătiți și că vom lupta în maniera în care ne-am instruit în tot acest timp. Experiența acumulată în executarea Serviciului de luptă permanent Poliție Aeriană în țară, precum și sarcinile îndeplinite la standarde înalte în cadrul exercițiilor multinaționale, oferă certitudinea unei misiuni ce va fi îndeplinită cu succes.”, a declarat acesta.
         Aceasta este a doua misiune a Forțelor Aeriene Române în Lituania, prima dată fiind în 2007, când serviciul de luptă poliția aeriană a fost asigurat cu 4 avioane MiG-21 LancerR. Prin participarea Forțelor Aeriene la misiunea de poliție aeriană întărită în Lituania, România susține imaginea deja creată de aliat NATO de încredere și de partener important pentru întărirea posturii de descurajare și de apărare NATO pe termen lung pe flancul estic.

© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top