Vizita în România a comandantului Comandamentului Aerian Aliat și comandant al Forțelor Aeriene ale SUA în Europa și Africa

      Generalul Jeffrey L. Harrigian, comandant al Comandamentului Aerian Aliat (AIRCOM), comandant al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii în Europa (COMUSAFE), comandant al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii în Africa (COMUSAF-AFRICA) și director al Centrului de Excelență Întrunit în Domeniul Puterii Aeriene, a efectuat, în perioada 24-26 mai, o vizită în România.

      Agenda oficială a generalului american a inclus o întrevedere cu Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, întâlniri cu șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-locotenent Viorel Pană, vizite la baze aeriene și la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”.

      Șeful Statului Major al Apărării a apreciat că serviciul de Poliție Aeriană al NATO rămâne o componentă fundamentală a securității aliaților. „Poliția Aeriană a reprezentat, pentru șase decenii, o misiune de apărare colectivă pe timp pace. După anexarea Crimeei de către Federația Rusă, în 2014, Poliția Aeriană Întărită în zona de est a Alianței a reprezentat o măsură de asigurare a unei posturi aliate ferme de descurajare și apărare. De la declanșarea războiului Federației Ruse în Ucraina, executarea acestui serviciu de luptă și sporirea vigilenței pe flancul estic aliat au devenit o necesitate.” a declarat generalul Daniel Petrescu.

      Discuțiile au vizat consolidarea planurilor NATO de cooperare în domeniul forțelor aeriene și dezvoltarea relațiilor militare în cadrul Parteneriatului strategic dintre România și SUA. Subiectele abordate au fost desfășurarea misiunilor de Poliție Aeriană (Air Policing), misiunile din cadrul activităților de Vigilență Sporită (enhanced Vigilance Activities), respectiv evaluările și exercițiile structurilor aeriene naționale și aliate.


© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top