90 de ani de la recordul mondial absolut la parașutism, stabilit de Smaranda Brăescu

Ceremonia dedicată împlinirii a 90 de ani de la stabilirea recordului mondial absolut la parașutism, realizat de eroul aviator Smaranda Brăescu, va avea loc joi, 12 mai, de la ora 10.30, la Palatul Cercului Militar Național,  din București.

În cadrul evenimentului va fi lansată cartea Lăsați-mă să zbor, vor fi conferite medalii aniversare, iar generalul-locotenent (r) Dorin-Dumitru Prunariu va susține o alocuțiune.

Jurnaliștii interesați să asiste la ceremonie vor fi așteptați joi, 12 mai, între orele 10.00 și 10.15, la Palatul Cercului Militar Național (str. Constantin Mille nr 1).

Persoană de contact pentru detalii suplimentare: căpitan Laura Cucoș, telefon 0740.874.248.



                                                           x x x

Smaranda Brăescu, născută la 21 mai 1897 în satul Hănțești, comuna Buciumeni, județul Galați, a fost prima femeie parașutist cu brevet din România. La 5 iulie 1928  a executat primul salt cu parașuta, de la înălțimea de 600 de metri.

La 2 octombrie 1931 a câștigat titlul european la parașutism, în urma unui salt de la înălțimea de 6.000 de metri, depășind recordul anterior, de 5.384 metri, și obține, în acest mod, și recordul feminim la nivel mondial. În urma acestui succes a fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică – clasa Crucea de aur.

La 19 mai 1932 a devenit campioană mondială absolută la parașutism, în urma unui salt realizat de la înălțimea de 7.233 de metri, cu durata de 25 de minute, record omologat de aeroclubul din Washington.

În anul 1934 a urmat cursuri de pilotaj în SUA, devenind prima femeie din Europa brevetată ca pilot în SUA.

Supranumită Regina Aerului, Smaranda Brăescu mai are în palmaresul aeronautic o serie de raiduri aeriene europene, participarea la numeroase mitinguri aeronautice interne și internaționale și, nu în ultimul rând, participarea ca voluntar în cel de-Al Doilea razboi mondial, ca pilot în Escadrila Albă – de avioane sanitare.

                                                            x x x

Anul 2022 a fost instituit, de Parlamentul României, ca „Anul Smaranda Brăescu”, în semn de prețuire și pentru marcarea a 90 de ani de la stabilirea recordului absolut la parașutism, la data de 19 mai 1932.


© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top