Ceremonie de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, la Mihail Kogălniceanu

Ceremonia dedicată certificării detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii sosit în România pentru a executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită va avea loc vineri, 8 aprilie, începând cu ora 11.00, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Activitatea va avea loc în prezența ministrului apărării naționale, Vasile Dîncu, a omologului său din Marea Britanie, Ben Wallace, a subsecretarului de stat în Ministerul italian al apărării, Giorgio Mulé, precum și a șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a comandantului Centrului de Operații Aeriene Multinaționale Torrejon, generalul-locotenent Fernando de la Cruz Caravaca, a ambasadorului Marii Britanii în România, Andrew Noble, și a șefilor Forțelor Aeriene din Italia, Marea Britanie și România.

Evenimentul va include și o activitate demonstrativă de executare în comun a unei misiuni de Poliţie Aeriană Întărită, la care vor participa aeronave aparţinând Forțelor Aeriene Britanice, Forțelor Aeriene Italiene, Forțelor Aeriene ale Statelor Unite și Forțelor Aeriene Române.

La finalul ceremoniei va fi organizată o secvență media, constând într-o expoziție statică și oportunități pentru interviuri cu militari români și străini.

Reprezentanții mass-media interesați să participe la activitate sunt rugați să transmită până joi, 7 aprilie, ora 18.00, pe adresa de e-mail proff@roaf.ro, datele de identificare (nume, prenume, seria și numărul actului de identitate, instituția media pe care o reprezintă și numărul de telefon).

Jurnaliștii acreditați vor fi așteptați vineri, 8 aprilie, între orele 10.00-10.30 la punctul de control nr. 4 al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu (strada Tudor Vladimirescu, nr.1-3, localitatea Mihail Kogălniceanu). Persoană de contact: sublocotenent Alexandra Cotoi, tel. 0751.494.758.

Recomandăm ca echipele să fie compuse din maxim doi reprezentanți pentru fiecare instituție media, iar transmisia live să fie realizată, pe cât posibil, cu echipamente portabile (de tip rucsac).

* * *

Detașamentul britanic, format din aproximativ 150 de militari (piloți și personal tehnic) și aeronave Eurofighter Typhoon va executa, împreună cu militarii Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, în următoarele patru luni.

Aceasta este cea de-a patra rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Britanice, după cele executate în 2017, 2018 și 2021.

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și Forțele Aeriene Regale Britanice.


© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top