Ceremonii de înmormântare pentru cei opt militari care au căzut la datorie în accidentele aviatice din 2 martie

Ceremoniile militare și religioase organizate pentru înmormântarea militarilor căzuți la datorie în accidentele aviatice care au avut loc, în județul Constanța, în seara zilei de 2 martie, se vor desfășura sâmbătă, 5 martie, și duminică, 6 martie, la Constanța, București și în localitatea Lunca Corbului, din județul Argeș.

               Șase militari dintre cei opt căzuți la datorie vor fi înmormântați în Cimitirul Eroilor din Municipiul Constanța.

             Trupurile neînsuflețite ale căpitan-comandorului (pm) Bogdan Florin, sublocotenentului (pm) Banu Gelu, sublocotenentului (pm) Carp Vlad, sublocotenentului (pm) Bosoi Sergiu, sublocotenentului (pm) Marinescu Ionuț și sublocotenentului (pm) Lateș Eduard-Cătălin au fost depuse vineri, 4 martie, la Muzeul Național al Marinei Române.

Programul ceremoniilor funerare se va desfășura după cum urmează:

             Sâmbătă, 5 martie, începând cu ora 12.00, va avea loc la Muzeul Național al Marinei Române o ceremonie militară în memoria celor șase eroi și vor fi constituite cortegiile funerare. Slujbele de înmormântare se vor oficia, începând cu ora 13.00, la Catedrala Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” pentru cinci dintre militarii, și la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova”, de la aceeași oră, pentru sublocotenentul (pm) Bosoi Sergiu. Cei șase militari vor fi înmormântați în Cimitirul Eroilor din Constanța.

             Tot sâmbătă, 5 martie, începând cu ora 12.00, căpitanul (pm) Pătrașcu Gheorghe Sorin va fi înmormântat în localitatea Lunca Corbului, sat Pădureți, județul Argeș.

             Duminică, 6 martie, ora 11.00, locotenent-comandorul (pm) Niță Iosif-Costinel va fi înmormântat la Cimitirul Militar Ghencea III din București.

             Pe timpul desfășurării funeraliilor, în semn de omagiu adus camarazilor care și-au pierdut viața, aeronave ale Forțelor Aeriene Române și ale aliaților care execută misiuni de poliție aeriană întărită în România vor executa  survoluri ale zonelor în care au loc ceremoniile.

             Cei opt militari au fost înaintați în grad, post-mortem, conform ordinului ministrului apărării naționale, în baza prevederilor art.68 din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare și au fost decorați post-mortem de Președintele României cu Ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, respectiv cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, „pentru a onora memoria ofiţerilor care şi-au sacrificat viaţa săvârşind acte de devotament excepţional pe timpul îndeplinirii misiunilor încredinţate.

             Eroilor care au căzut la datorie în catastrofele aviatice de miercuri, 2 martie, le-au fost conferite _Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Forțelor Navale și Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, „în semn de recunoștință și apreciere a rezultatelor remarcabile obținute în întreaga activitate profesională, a curajului dovedit în înfruntarea riscurilor majore și a spiritului de sacrificiu până la jertfa supremă”_.

             Conducerea Ministerului Apărării Naționale, a Statului Major al Forțelor Aeriene și a Statului Major al Forțelor Navale își exprimă profundul regret pentru pierderea celor opt camarazi și este alături de familiile greu încercate.

               Dumnezeu să-i odihnească în pace!


© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top