Exerciţiu demonstrativ de Poliție Aeriană Întărită

Luni, 1 noiembrie, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu a avut loc un exerciţiu demonstrativ de Poliţie Aeriană Întărită al militarilor români și canadieni.

În cadrul acestuia a fost inclusă și interceptarea unei aeronave „țintă”, reprezentată de un avion de transport C–27J Spartan care a evoluat pe traiectul Baza 90 Aeriană Otopeni – Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, de aeronave F-16 Fighting Falcon, aparţinând Forţelor Aeriene Române, aflate în Serviciul de Luptă Permanent–Poliţie Aeriană (SLP–PA) şi de aeronave CF-188/RCAF, aparţinând Forțelor Aeriene Regale Canadiene, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru executarea misiunilor de Poliţie Aeriană Întărită.

La finalul activității, în Baza 57 Aeriană, după aterizarea aeronavelor participante la exercițiu, a fost organizată o expoziție de tehnică de aviație.

                                                          ***

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române şi Forțelor Aeriene Regale Canadiene.

Forţele Aeriene Române execută misiunea de Poliţie Aeriană sub comandă CAOC Torrejon încă de la începutul aderării la NATO. Poliția Aeriană Întărită sub comandă NATO este o misiune de apărare colectivă pe timp de pace pentru protejarea integrității spațiului aerian al Alianței. În orice moment, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu sunt pregătite câte două aeronave de vânătoare pentru Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană.

Misiunea principală a Serviciului de Luptă Permanent–Poliţie Aeriană este apărarea spațiului aerian național, prin interceptarea aeronavelor care pătrund pe teritoriul național fără autorizație, din diverse motive.

Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la prima misiune de poliţie aeriană executată în cadrul NATO.


© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top