Cinci ani de la intrarea oficială a avioanelor F-16 MLU în serviciul Forțelor Aeriene Române

      Ceremonia militară dedicată împlinirii a cinci ani de exploatare a avionului F-16 MLU în serviciul Forțelor Aeriene Române a avut loc joi, 30 septembrie 2021, în Baza 86 Aeriană “Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” din localitatea Borcea, judeţul Călăraşi.
      Evenimentul a cuprins un exercițiu aerian și o expoziție statică cu aeronave F-16 MLU și tehnica de deservire, iar desfășurarea activității a fost adaptată actualului context pandemic, cu respectarea tuturor măsurilor de distanțare și protecție sanitară.

***

      Forțele Aeriene Române dețin o flotă de 17 avioane F-16 MLU, iar achiziția acestora și a pachetului de bunuri și servicii aferent asigură creșterea securității României prin executarea permanentă a apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO, în conformitate cu angajamentele asumate.
      Programul „Avion multirol al Forțelor Aeriene” are ca obiectiv înzestrarea Forţelor Aeriene cu avioane multirol care să asigure îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Strategia naţională de apărare, misiunilor ce revin Forţelor Aeriene Române pentru apărarea teritoriului naţional pe timp de pace, în situaţii de criză şi război, precum şi îndeplinirea angajamentelor asumate de România în cadrul NATO/UE – contribuţia naţională la apărarea colectivă.
      Prin Hotărârea CSAT din 27.09.2012 a fost aprobată Concepția de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene” care prevede realizarea graduală a capabilității operaționale aeriene finale, reprezentată de trei escadrile de luptă. Pentru aceasta, au fost semnate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 240/2013, contracte cu Guvernul Republicii Portugheze și Guvernul SUA pentru achiziționarea a 12 avioane F-16. Aeronavele au fost livrate în perioada 2016-2017 – șase la 29.09.2016, trei la 15.11.2016 și trei la 28.09.2017. Achiziția ultimului lot, format din cinci aeronave, ultima fiind cea sosită în România pe 25 martie 2021, a fost făcută conform Legii 237/2019.
      Modernizarea la configurația M6.XR este planificată să se execute în perioada 2023- 2025, odată cu furnizarea, de către partenerul american, a echipamentelor și pachetului software dedicate avioanelor F-16 achiziționate de România.
În prezent, se află în analiză posibile soluţii de continuare a programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”, conform Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană, pentru constituirea celei de-a doua escadrile dotate cu avioane F-16.


© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top