Centrul 85 Comunicaţii Aero şi Informatică

Centrul 85 Comunicaţii Aero şi Informatică

“General Doroftei Ghermănescu”

Centrul 85 Comunicaţii Aero şi Informatică realizează şi exploatează sistemul de comunicaţii, informatică şi terestru de navigaţie aeriană necesar Forţelor Aeriene.

Scurt istoric: Unitatea a luat fiinţă la 1 noiembrie 1938, prin Înaltul Decret Regal nr. 3758 sub denumirea de Regimentul de Geniu Aeronautic, fiind dislocată în cazarma „Marele Voievod Mihai de Alba Iulia” de la Cotroceni, sub comanda locotenent-colonelului Gheorghe Teodorescu.

La 08 august 1939, unitatea primeşte prima promoţie de ofiţeri, cu gradul de sublocotenent, absolvenţi de şcoală militară. De Ziua Aviaţiei, la 20 iulie 1942, la Curtea de Argeş, regele Mihai decorează drapelul de luptă al unităţii cu medalia Aeronautică cu spade-clasa a III-a pentru modul cum a acţionat în campania din Est.

După înfiinţarea Statului Major al Aviaţiei şi Apărării Antiaeriene, unitatea a fost reorganizată cu 1 mai 1995, în baza Ordinului General nr. 7 din 4 februarie 1995 al ministrului apărării naţionale, iar la 01 decembrie 1995 a avut loc ceremonialul înmânării noului Drapel de luptă Regimentului 85 Transmisiuni „Slt. Gheorghe Robescu”.

Începând cu data de 15.09.2005, Regimentul 85 Transmisiuni se transformă în Batalionul 85 Comunicaţii Aero şi Informatică, fiind în subordinea Statului Major al Forţelor Aeriene, iar de la 1 decembrie 2010 structura a fost reorganizată devenind Centrul 85 Comunicaţii Aero şi Informatică, în prezent întregul personal fiind angrenat în efortul de asigurare a funcţionalităţii legăturilor necesare conducerii, înştiinţării şi cooperării structurilor pe care le deserveşte.


© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top