Aeronava C-27 J Spartan, care a sprijinit acțiunile de stingere a incendiilor de pădure în Macedonia de Nord, s-a întors acasă

Militarii Forțelor Aeriene Române care au intervenit, cu o aeronavă C-27 J Spartan, la stingerea incendiilor de pădure din Republica Macedonia de Nord și-au încheiat misiunea și au revenit în țară vineri, 13 august.

În cadrul unei scurte ceremonii, care a avut loc în Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, membrii echipajului aeronavei au primit Emblema de Onoare a Departamentului pentru Situații de Urgență – DSU, distincție care a fost oferită și Bazei militare. De asemenea, reprezentantul DSU care a participat împreună cu aviatorii militari la misiunea din Macedonia de Nord a primit Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene Române.

***

În perioada 7-12 august, militarii români au executat 18 misiuni de stingere a incendiilor, în care au folosit aproximativ 100 de containere cu apă și au efectuat 15 ore de zbor. Pentru asigurarea sprijinului logistic, în misiune a fost trimisă și o aeronavă C-130 Hercules, cu nouă militari din Forțele Aeriene.

Aceasta este a doua misiune internațională de acest tip pentru aeronavele Forțelor Aeriene Române, prima desfășurându-se în luna iulie a anului 2018, în Grecia.

Aeronava C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, care poate transporta 6.000 de litri de apă (șase containere) la fiecare trecere, a acționat, din 2017 și până în prezent, și pentru stingerea a două incendii de pădure din țara noastră – unul în zona localității Șvinița, din județul Mehedinți, și cel de-al doilea în zona Buceș, munții Vulcan, la limita dintre județele Alba și Hunedoara.

Intervențiile din Macedonia de Nord și Grecia au fost realizate în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene.


© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top