Baza 90 Transport Aerian

BAZA 90 TRANSPORT AERIAN

COMANDOR AVIATOR GHEORGHE BĂNCIULESCU

 

Baza 90 Transport Aerian execută misiuni de transport aerian în folosul Forţelor Aeriene şi al celorlalte elemente din Sistemul Naţional de Apărare, atât în spaţiul aerian naţional cât şi în zone de criză sau conflict, în cadrul unor misiuni sub mandat ONU, OSCE sau NATO, precum şi misiuni în sprijinul instituţiilor şi autorităţilor locale în situaţii de urgenţă civilă.

img_cdtScurt istoric: Baza 90 Transport Aerian poartă numele comandorului aviator Gheorghe Bănciulescu – pilot celebru al aviaţiei de transport. Acesta a fost primul pilot din lume care, după ce a suferit un accident aviatic, şi-a continuat activitatea zburând cu proteze la ambele picioare. Activitatea sa eroică a încetat brusc la numai 37 de ani într-un raid aerian la Cairo, fiind răpus de gripă.

Anul 1949 a constituit, pentru aviaţia militară de transport, anul înfiinţării primei unităţi, respectiv a Regimentului 8 Aviaţie Transport, dislocat pe aerodromul „Romeo Popescu”.

Pentru a răspune provocărilor şi responsabilităţilor executării zborurilor de importanţă deosebită, în anul 1971 a luat fiinţă o structură specializată – escadrila specială –care în 1972 şi-a mărit structura, devenind Flotila 50 Aviaţie Transport.

În decursul anilor, misiunile de luptă au determinat o dinamică deosebită, atât în ceea ce priveşte componeţa structurală, cât şi înzestrarea aviaţiei militare de transport.

În anul 1995 a luat fiinţă Baza 90 Transport Aerian, iar în 1996 aviaţia militară de transport a făcut un pas important spre realizarea interoperabilităţii cu structurile NATO, prin înzestarea cu avioane C-130 Hercules, care au dublat capacitatea de transport şi raza de acţiune, urmând ca în anul 2004, după un proces de reorganizare, să fie înzestrată şi cu elicoptere IAR-330 SOCAT, iar în 2010, a primit în dotare primele avioane C 27 J SPARTAN. De asemenea, Baza 90 Transport Aerian, dispune şi de capacitate de evacuare aeromedicală (MEDEVAC).


© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top