Muzeul Național al Aviației Române a primit aeronava ROMBAC 1-11

Muzeul Național al Aviației Române a primit miercuri, 28 iulie a.c., aeronava ROMBAC 1-11 cu numărul de înmatriculare YR-BRE, în cadrul unei ceremonii de predare-primire care a avut loc în Baza 90 Transport Aerian.

Aeronava, fabricată în anul 1986, care a deservit Administraţia Prezidenţială o lungă perioadă de timp, fusese adjudecată, în acest an, de cetăţeanul american Brian Hyndman în urma licitaţiei organizate de Casa de licitaţii ARTMARK.

Proprietarul a cedat aeronava în mod gratuit, sub forma unui contract de sponsorizare Muzeului Naţional al Aviaţiei Române,

Având în vedere că avionul nu poate deveni operațional şi este clasat ca tezaur de Ministerul Culturii, Statul Major al Forţelor Aeriene asigură măsurile necesare în vederea preluării, întreţinerii şi conservării aeronavei pentru a-şi recâştiga aprecierea publicului, ca bun cultural mobil de tezaur naţional.

La ceremonia de astăzi au participat, împreună cu reprezentanți ai  Muzeului Naţional al Aviaţiei Române, membrii ai Casei de licitaţii ARTMARK și ai lichidatorului judiciar care a gestionat patrimoniul ROMAVIA.

Aeronava ROMBAC 1-11, înmatriculată YR-BRE, a aparţinut Societăţii ROMAVIA, companie aeriană de stat înfiinţată în anul 1991 prin transformarea Flotilei 50 Aviaţie.


© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top