Aeronave şi radare românești la exercițiul Poseidon 2021

Patru aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 86 Aeriană de la Borcea, un elicopter IAR-330 PUMA Medevac din dotarea Bazei 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, împreună cu radare din cadrul Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere şi Recunoaştere „Dacia”, aeronave de luptă Dassault Rafale (Franța) şi Eurofighter „Typhoon” (Spania) participă în perioada 26 februarie – 6 martie la Exercițiul „Poseidon 21”. Totodată, la exerciţiu participă 6 nave militare ale Forțele Navale Române, 3 nave militare ale Forțele Navale Bulgare, 3 nave militare ale Forțele Navale Turce precum şi peste 700 de militari români și străini.

Exercițiul „Poseidon 21” este cuprins în Programul NATO de instruire multinațională consolidată/ întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training), un concept complex, destinat instruirii forțelor Aliate, care a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, în anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european, precum și pentru a asigura prezența continuă a forțelor Aliate în regiunea Mării Negre.

Scenariul exercițiului cuprinde secvențe intrunite de luptă împotriva aviației inamice, a navelor de suprafață și a submarinelor, precum și manevre de remorcare a unei nave avariate, de reaprovizionare pe mare și de acordare a primului ajutor, în care vor fi aplicate proceduri operaționale NATO. În zona terestră, este planificată o secvență interdepartamentală, prin aplicarea unei proceduri operaționale de acțiune, comună MApN-MAI, pentru situația producerii unei explozii la o construcție hidrotehnică din zona litoralului românesc.    

Participarea aeronavelor românești la acest tip de activități permite antrenarea personalului în executarea unor astfel de misiuni și contribuie la dezvoltarea cooperării multinaționale în domeniul aerian prin aplicarea unor proceduri comune.

Toate secvențele exercițiului „Poseidon 21” sunt planificate în acord cu măsurile dispuse de către autoritățile naționale din România și din statele participante pentru prevenirea infectării și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.


© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top