IAR-330 PUMA

Elicopterul Puma a fost proiectat la mijlocul anilor '60 ca să îndeplinească misiuni de transport mediu. Destinat Armatei Franceze, acesta a fost construit sub licenţă, cu numele IAR-330 Puma şi de IAR Braşov, fabrica ce a produs şi elicopterul de transport uşor IAR-316B Alouette.
Primul zbor al prototipului a avut loc pe 15 aprilie 1965. În România au fost construite peste 163 de elicoptere atât pentru scopuri civile cât şi militare. Dintre acestea 104 au fost fabricate pentru Forţele Aeriene Române.
Acestea au posibilităţi de înarmare cu blocuri de proiectile reactive nedirijate, rachete antitanc dirijate, tun şi mitraliere de bord. De asemenea, a fost realizată, într-un număr limitat, o variantă de căutare-salvare (SAR), care poate fi echipată cu flotoare pentru aterizări de urgenţă pe apă.
Elicopterul IAR-330 Puma permite executarea zborului în condiţii IFR, are pilot automat SFIM 137A, radio VHF/UHF, ADF, VOR/DME, radar Doppler de navigaţie. Forţele Aeriene Române au modernizat 24 de aparate IAR-330 Puma în varianta IAR-330 Puma SOCAT, destinat luptei antitanc, iar ultimul aparat din acestă serie a fost livrat la începutul anului 2005.

© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top