Generali, în vizită la General!

Cu ocazia împlinirii a 101 ani, în data de 5 februarie 2020, conducerea Statului Major al Forțelor Aeriene a organizat, în semn de prețuire, o vizită la domnul general-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN.

Acțiunea, denumită generic „Generali, în vizită la General!”, marchează aniversarea unui simbol al aviației române, veteran aviator, erou al celui de-al doilea război mondial, singurul pilot în viață din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloţi au scris multe pagini glorioase în istoria aviaţiei militare.

“Momentul trăit  ne-a onorat și ne-a făcut părtași ai unei clipe cu adevărat memorabile iar tânăra generație are drept model principiile ferme și idealurile după care oamenii ca dumneavoastră, domnule general Dobran, și-au ghidat viaţa” a afirmat șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-maior Viorel Pană.

* * *

Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.

Activitatea pe front însumează 340 misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave.

Dăruit cu pasiunea pentru zbor, şi-a modelat viaţa după principii ferme şi idealuri în care mai crede cu tărie şi astăzi.


© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top