MQ-9 Reaper la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii

              Exercițiul comun româno-american DACIAN REAPER-20, organizat de comandamentul Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii dislocate în Europa (COMUSAFE) și Forțele Aeriene Române, se desfășoară în perioada ianuarie-martie 2020 în Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii.

              Partea americană participă cu aeronave fără pilot de tip MQ-9 Reaper şi personalul de deservire aferent, alături de forţe şi mijloace aparţinând Bazei 71 Aeriană, care au rolul de asigurare a sprijinului tehnic, operațional și logistic în cadrul exercițiului.

              Statele Unite ale Americii colaborează îndeaproape cu România pentru a consolida capacitățile de apărare colectivă și de securitate regională.

              Exercițiul, planificat în cursul anului 2019, este o oportunitate de dezvoltare, testare și evaluare a capacității de luptă, activitățile de instruire în comun cu partenerul american reprezentând un element cheie în creșterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două părți.

                                                        ***

               Aeronava MQ-9 (nume de cod Predator B) este un vehicul aerian fără pilot (UAV) capabil să efectueze misiuni de zbor comandate de la distanță sau autonome, este dezvoltată de General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), în principal pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite (USAF) .

               USAF operează 195 de aeronave MQ-9 din septembrie 2016 și intenționează să le mențină în funcțiune până în 2030.


© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top