Centrul 70 Geniu

CENTRUL 70 GENIU 

 

Centrul 70 Geniu  execută misiuni de sprijin genistic si EOD în folosul marilor unitati si unitatilor din Fortele Aeriene si institutiilor statului si al autoritatilor locale.

Scurt istoric: Regimentul de Geniu Aeronautic a fost înfiintat la 01.11.1938, prin Înalt Decret nr. 3758 din 03.10.1938, fiind subordonat Secretarului de Stat al Aerului si fiind dislocat în cazarma „Marelui voievod Mihai de Alba Iulia” din garnizoana Bucuresti, destinat sa faca protectia aerodromurilor, a transmisiunilor, a navigatiei aeriene si pregatirea specialistilor pentru aceste specialitati.

În timpul celui de-al doilea razboi mondial, regimentul si-a adus o contributie deosebita pentru sustinerea efortului Armatei Romaniei, atât în campania din est – la care a participat cu 3 batalioane si o companie – cât si în razboiul antihitlerist, în care a asigurat din punct de vedere genistic actiunile de lupta ale Corpului 1 Aerian Român, alaturi de care a parcurs un lung si eroic drum de lupta în Transilvania, Ungaria si Cehoslovacia.

Regimentul a amenajat genistic aerodromurile Turda, Someseni, Satu Mare, Turkeve, Miskoltz, Zvolen, Trecen, a executat lucrari de minare – deminare, asanari de bombe, refacerea pistelor lovite si degajarea tehnicii de aviatie distruse la sol, amenajarea punctelor de comanda, a depozitelor de munitii, carburanti si materiale de aviatie.

Dupa terminarea razboiului, în anii comunismului, regimentul primeste pe rând denumirile : Regimentul 4 Aerodroame, Regimentul 70 Geniu si Regimentul 70 Geniu Aviatie si sub 18 comenzi succesive continua sa asigure genistic dispozitivele Comandamentului Apararii Antiaeriene a Teritoriului, Comandamentului Aviatiei Militare, iar în zilele de astazi, ale Statul Major al Fortelor Aeriene.

Pe parcursul timpului a participat, pe lânga misiunile de baza si la alte misiuni, cum ar fi înlaturarea urmarilor secetei din anul 1947, construirea caii ferate Tecuci-Sighetul Marmatiei, înlaturarea efectelor inundatiilor din 1972 si a cutremurului din 1977, amenajarea canalelor navigabile (Dunare – Marea Neagra, Poarta Alba – Midia – Navodari, Dunare – Bucuresti), amenajarea râului Dâmbovita în zona Opera-Opereta si amenajarea pasajului Lujerului.

Grupul EOD

În cadrul structurii Regimentului 70 Geniu Aviatie, incepand cu data de 1 august 2005 s-a înfiintat Grupul EOD al Fortelor Aeriene. Acesta structura a fost înfiintata pentru a contracara noile amenintari teroriste care ameninta atât mediul militar cât si societatea civila, în special în contextul actual al integrarii tarii noastre în NATO.
Grupul EOD este încadrat cu cadre tinere si are în dotare tehnica specifica standardelor NATO. Aceasta structura este în masura sa intervina în cel mai scurt timp pentru înlaturarea amenintarilor teroriste cu bomba din zona de responsabilitate a Statului Major al Fortelor Aeriene.

Grupul EOD a participat la cinci misiuni internationale, primele trei între 2009-2010 la rotatiile Batalioanelor de Manevra ale Fortelor Terestre ISAF în Afganistan, si urmatoarele doua între anii 2011-2012 la misiunea KAIA LEAD NATION pe Aeroportul Kabul / Afganistan.


© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil