MISIUNE

Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic este instituţia militară de formare continuă, subordonată Statului Major al Forţelor Aeriene, cu următoarele misiuni:

 • instruirea în zbor și la sol a studenţilor, ofiţerilor absolvenţi ai AFA şi a instructorilor de zbor din cadrul bazei;
 • formarea profesională iniţială şi continuă a militarilor din MApN și din alte structuri ale sistemului național de apărare;
 • specializarea în armă şi pregătirea pentru prima funcţie;
 • executarea Serviciului de Luptă Permanent Căutare-Salvare și a Serviciului de Luptă Permanent Comunicații și Informatică;
 • HNS, Sprijin Naţional şi gazdă în cadrul unor exerciții/misiuni naționale și internaționale;
 • asigurarea serviciilor de trafic şi aerodrom 24/7.

 

SCURT ISTORIC al  Bazei Aeriene de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic

 

Prin înaltul Decret nr 1953 din 27.03.1912 s-a înfiinţat la Bucureşti, pe aerodromul Cotroceni, Şcoala Militară  de Pilotaj sub comanda maiorului Ion Macri.

În data de 04.09.1953 s-a format Şcola Militară de AviaţieAurel Vlaicu, când, Şcoala de Ofiţeri Naviganţi nr. 1 dislocată pe aerodromul Tecuci, a fost unită cu Şcoala de Ofiţeri Naviganţi nr. 2, dislocată pe aerodromul Focşani.

La 28.08.1956, comanda Şcolii Militare de Ofiţeri de AviaţieAurel Vlaicu” împreună cu Regimentul Şcoală Avioane Clasice au fost dislocate de pe aerodromul Tecuci pe aerodromul Ziliştea-Boboc, sub denumirea de Şcoala Militară de Ofiţeri de Aviaţie „Aurel Vlaicu”, aceasta având în compunere: Secţia învăţământ, Subunităţi de elevi ( Escadrila Aviaţie Şcoală, Escadrila Aviaţie Şcoală Vînătoare, Escadrila Aviaţie Şcoală Vînătoare (pregătire Ofiţeri Superiori), Cursuri (Şcoala de Ofiţeri Superiori).

În data de 02.08.1980, Şcoala Militară de Ofiţeri Aviaţie „Aurel Vlaicu”, s-a reorganizat prin  înfiinţarea a 3 grupuri de aviaţie şcoală cu valoare tactică de regiment de aviaţie, fiecare destinat unei etape de pregătire în zbor, astfel:

 • Grupul Aviaţie Şcoală Legătură (faza I) pe aerodromul Focşani;
 • Grupul Aviaţie Şcoală Vânătoare şi Vânătoare-bombardament pe aerodromul Boboc;
 • Grupul Aviaţie Şcoală Transport şi Elicoptere pe aerodromul Buzău.

Începând cu 08.04.1991,  Şcoala Militară de Ofiţeri Aviaţie „Aurel Vlaicu” a devenit Institutul Militar de Aviaţie, păstrând numele de „Aurel Vlaicu”, având ca principală misiune formarea ofiţerilor de aviaţie, cu specializare tehnico-inginerească, piloţi pentru aviaţia militară şi civilă, ofiţeri navigatori, de stat major şi meteorologi.

La 1 noiembrie 2003, Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu”, integrează şcolile de aplicaţie pentru artilerie şi rachete antiaeriene şi pentru radiolocaţie, cu obiectivul formării, specializării şi perfecţionării militarilor din cele trei arme de bază ale Forţelor Aeriene Române.

Începând cu 01.05.2018 se înfiinţează Comandamentul Bazei Aeriene de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic, subordonat Statului Major al Forţelor Aeriene, având în subordine:

 • Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene, organizată pe Centrele de instruire pentru Aviaţie, Radiolocaţie, Rachete şi Artilerie Antiaeriană;
 • Grupul aviaţie instrucţie;
 • Centrul de operaţii aeriene;
 • Grupul sprijin;
 • Grupul protecţia forţei.

Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic este continuatoarea tradiţiilor militare ale primei Şcoli Militare de Pilotaj.

 Date de contact:

Tel. Mobil: 0764/402768

Tel. 0238/718965; 0238/719107;0238/718697 int. 203/145

Fax. 0238/718879

Adresa: localitatea Boboc, comuna Cochirleanca, cod poştal 127192, judeţul Buzău


© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil