A DOUA MISIUNE DE REALIMENTARE ÎN AER

În perioada 12-14.09.2017, piloții Escadrilei 53 Vânătoare din cadrul Forțelor Aeriene Române au executat, pentru a doua oară pe teritoriul național, misiuni de realimentare în aer a avioanelor F-16 Fighting Falcon.

Operațiunile de realimentare au fost realizate cu un avion cisternă KC-135 Stratotanker, aparținând USAFE (United States Air Forces in Europe), avion special destinat pentru realizarea realimentării în aer a avioanelor cu reacție.

Zborurile de realimentare au fost executate la o altitudine de aproximativ 7000-10.000 m, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Autonomia de zbor a aeronavelor de luptă F-16 Fighting Falcon este de aproximativ trei ore, iar după realimentarea în aer, proces care durează câteva minute, timpul de zbor crește cu două ore.

***

Realimentarea în aer este procesul de transfer al combustibilului de aviație dintr-o aeronavă militară special destinată (cunoscută sub denumirea generică de “aeronavă cisternă”) și o altă aeronavă (ex: de luptă, de transport, de control și supraveghere aeriană – AWACS) care are capabilitatea de a fi realimentată în aer, pe timpul zborului.

Scopul realimentării în aer constă în creșterea razei tactice de acțiune, mărirea timpului de zbor (datorită faptului că aeronava nu mai este nevoită să se întoarcă în bază pentru alimentare), ceea ce conduce la creșterea operativității misiunilor de luptă.

Executarea misiunilor de zbor cu partenerul american contribuie la creșterea nivelului de interoperabilitate cu forțele NATO.


© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
Roaf