Bucharest International Air Show 2016

Bucharest International Air Show, cel mai mare spectacol aerian din România, a ajuns la cea de-a VIII-a și cea mai mare ediție de până acum, dar și la al cincilea an consecutiv de când acest spectacol se organizează pe Aeroportul Internațional Băneasa „Aurel Vlaicu”. Devenit un eveniment aerian emblematic pentru România, prin promovarea istoriei aeronauticii și aviației românești, BIAS s-a dezvoltat an de an și a ajuns să fie cunoscut, de către pasionații de aviație români și străini, ca un show aerian de rang internațional.

De-a lungul celor opt ediții ale BIAS, programul spectacolului a reunit invitați de talie mondială, precum formațiile port-drapel ale Forțelor Aeriene Italiene și Turce, Frecce Tricolori (2012) și Turkish Stars (2012, 2015),  formația Baltic Bees – Letonia (2013, 2014, 2015), Royal Air Force Typhoon Display team – Marea Britanie (2015), Pakistan Aeronautical Complex Kamra (2015), Flying Bulls (2014, 2015, 2016) sau campionii mondiali la acrobație cu avionul, Jurgis Kairys și Svetlana Kapanina,  precum și cu planorul,  Luca Bertossio. Sufletul spectacolului a fost format la fiecare ediție de participanții români prin Forțele Aeriene Române, Ministerul de Interne, Aeroclubul României, Iacării Acrobați sau Tarom.

Pentru că începuturile sunt mereu provocatoare, evenimentul a debutat în anul 2009, pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, cu aproximativ 20 de aeronave, ajungând ca în anul 2012 să avem o participare de 100 de aeronave civile și militare, în expoziție statică sau demonstrații aeriene și, în 2016 la o participare de peste 120 de aeronave și peste 1000 de personal militar și civil, pe aeroportul Băneasa și, la care se adaugă peste 2000 militari pe 5 baze ale Forțelor Aeriene care vor oferi suportul tehnic logistic, administrativ și de securitate necesar aeronavelor și piloților pentru buna desfășurare a evenimentului.

Tema ediției din acest an este dată de împlinirea a 110 ani de la primul zbor al lui Traian Vuia și 100 de ani de la înființarea aviației de vânătoare și astfel cuvintele caracteristice pentru acest show nu pot fi decât: FORȚĂ, PUTERE și VITEZĂ, alături de valorile de bază ale Forțelor Aeriene: Integritate, Devotament, Tenacitate. În premieră pentru BIAS, la invitația Forțelor Aeriene Române, cinci forțe aeriene europene, Bulgaria, Cehia, Grecia, Spania, SUA și Ucraina, vor participa la expoziția statică dar și în demonstrații aeriene.

Cel mai cunoscut avion supersonic de vânătoare din toate timpurile, MiG-21 în varianta modernizată LanceR va fi prezent în mai multe demonstrații aeriene, de la evoluții solo unde va putea fi văzută performanța piloților și aeronavelor, pană la exerciții tactice și de poliție aeriană care demonstrează pregătirea tactică. Demonstrațiile piloților militari români vor include și zboruri cu elicopterele IAR-330 Puma și IAR-316 Alouette, a aeronavelor de transport C-27J Spartan și An-30, a aeronavelor IAR-99 Șoim și a aeronavelor de școală IAK-52.

O altă premieră pentru BIAS, un veteran al operațiilor “Desert Storm”/”Desert Shield”, F-15 Eagle din dotarea Gărzii Naționale a SUA va fi prezent în expoziție statică lângă un alt vânător de mare performanță, Su-27 din dotarea Forțelor Aeriene ale Ucrainei, care va putea fi urmărit și în demonstrații aeriene. Demonstrațiile de forță vor fi completate de EF-18M Hornet ale Forțelor Aeriene Spaniole și JAS-39C Gripen ale Forțelor Aeriene Cehe. Expoziția statică va fi completată de alte aeronave cu un trecut impresionant, Mirage 2000 ale Forțelor Aeriene Elene, Su-25 ale Forțelor Aeriene Bulgare, An-26 al Forțelor Aeriene Ucrainiene și C-130 al  Alabama Air National Guard. Ministerul de Interne prin Unitatea Specială de Aviaţie, va participa de asemenea cu elicoptere Mi-17 şi EC-135 la un exerciţiu tactic în care veţi vedea pe lângă demonstraţia aviatică şi demonstraţia forţelor la sol.

Cel mai mare participant în expoziția statică de anul acesta va fi o aeronavă Boeing E-3A Sentry AWACS aflată sub comandă NATO Airborne Early Warning Component. Aeronavele AWACS fac parte din sistemul NATO de avertizare timpurie şi sunt dotate cu aparatura radar ce face posibilă supravegherea spaţiului aerian pe o suprafaţă de 31.000 de kilometri pătraţi. În Componenta E-3A formată din aeronavele AWACS activează personal multinaţional între care se află şi personal militar român.

Tot ca o premieră este programul continuu al evoluțiilor aeriene, care vor începe de dimineața la ora 09.00 și vor continua, fără oprire, până seara târziu încheindu-se după ora 21:00 cu show-ul de noapte al Iacărilor Acrobați și al aeronavei C-27J Spartan.

Pe lângă aeronavele militare moderne, la BIAS 2016, veți putea vedea în zbor doi veritabili veterani ai celui de-al doilea război mondial, bombardierul mediu North American B-25 Mitchell și vânătorul Vought F-4U Corsair din componența echipei Flying Bulls.

Nu va lipsi nici aviația civilă, reprezentată de Aeroclubul României prin formația de acrobație Hawks of Romania, aeronave de școală, planoare și parașutiști, formația de acrobație Iacării Acrobați, Școala Superioară de Aviație Civilă dar și compania națională Tarom.

În cadrul BIAS vor fi expuse radarul de joasă/medie altitudine TPS-79R și un sistem de lansare a rachetelor sol-aer HAWK și, de asemenea, veți putea să vizitați standul Forțelor Aeriene Române, unde veți putea afla informații despre oferta educațională și veți putea discuta direct cu piloții și personalul militar despre viața ca  pilot, controlor de trafic aerian, inginer sau tehnician de aviație, rachetist sau operator radar și să aflați lucruri interesante despre aeronavele participante de la cei care le zboară sau le întreţin.

Organizarea unui spectacol aerian de asemenea anvergură începe cu cel puţin un an înainte. Vorbim despre o muncă impresionantă, începând cu cei care fac zborul posibil – tehnicienii, continuând cu piloții care mânuiesc avioanele și încântă privirile spectatorilor, planificatorii de zbor, tehnicieni, radiolocatoriști, controlori de trafic și nu în ultimul rând, echipa de organizatori care pun la punct, pas cu pas, toate detaliile pentru a avea un show de excepție. În spatele BIAS se află o adevărată armată de oameni dedicaţi, fiecare cu rolul şi locul bine stabilite, dedicaţi realizării celui mai mare spectacol aviatic de până acum.

Odată stabilită ziua spectacolului, se încep procedurile legate de rezervarea spaţiului aerian şi a aeroportului pentru zilele de antrenamente şi pentru ziua mitingului. Se crează proceduri speciale care limitează traficul non-participant la miting şi se publică prin notificări aeronautice către persoanele interesate.

În dimineaţa din ziua mitingului are loc un briefing la care participă toţi piloţii implicaţi în demonstraţiile aeriene, controlorii de trafic ai aeroportului, conducătorul de zbor al mitigului şi responsabilii cu siguranța zborului. La briefing se reiterează regulile de siguranţă, procedurile operaţionale la sol şi în aer, ordinea demonstraţiilor aeriene, frecvenţe radio, zone de aşteptare, etc., totul pentru desfăşurarea în siguranţă şi cu cât mai puţine întreruperi a celui mai mare spectacol aerian din România.

Ediţia a VIII-a a BIAS se anunţă a fi cea mai bună de până acum, având în aer de la “veterani” ai celui de-al doilea război mondial, până la unele din cele mai moderne aeronave de vânătoare şi supremaţie aeriană operaţionale din lume. BIAS 2016 este un miting aviatic de neratat pentru toţi pasionaţii de aviaţie dar şi pentru cei care vor să afle mai multe despre aviaţie de la cei care fac asta zi de zi. Fie că e vorba de instituţii civile sau militare, aeronave mari sau mici, expoziţie statică sau demonstraţii aeriene, există câte ceva pentru orice vizitator.


© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
Roaf